събота, 4 май 2024 г.

Любов и смърт по руски – как Пригожин се превърна от дребен крадец във враг номер едно на държавата

Марко Лакич за сръбското издание „Политика“

Разпадането на Съветския съюз не беше краят на една държава, а разпадането на цяла цивилизация, пише сръбският в. „Политика“. С изчезването на комунистическите ограничения обществото се оказа във вакуум, предлагащ безпрецедентни възможности. Докато фабриките, оцелели само благодарение на централизираната икономика, рухнаха за една нощ, се появи нов елит, чието богатство се измерваше в десетки и стотици милиарди долари.

Евгений Пригожин беше един от елита. Дребен престъпник, осъден за първи път през седемдесетте години. Тогава му се разминава, защото обвинението е отхвърлено. Но през 1981 г. той няма този късмет. Тогава е осъден да лежи в затвора. Присъдата е за за опит за кражба на улицата, той заедно с друг негов спътник нападнали жена, на която били откраднати обеци и зимни ботуши.

Продавач на  хотдог

Когато излиза от затвора през 1990 г., Пригожин попада в непознат свят. Съветският съюз изчезна като сняг през пролетта и той се насочва към частния бизнес. Той започва да продава хотдог в бившия Ленинград и бизнесът е толкова успешен, че Пригожин отваря първия си ресторант само няколко години по-късно. В него сервира традиционни ястия на платежоспособни клиенти. Мястото става много популярно и в него се събира политическият и обществен елит на втория по значимост град в Русия.

Смята се, че в този ресторант Пригожин се е срещнал с Владимир Путин. Бъдещият президент на Русия тогава е съветник на Анатолий Собчак, председател на Ленинградския градски съвет.

Среща в ресторант

Предполага се, че именно Пригожин е дал на Путин социални насоки и е осигурил контакти. Взаимното доверие довежда до прозвището на Пригожин „готвача на Путин“, когато новият президент на Русия встъпва в длъжност. Това не е далеч от истината, защото когато Владимир Путин е домакин на президента на Америка Джордж Буш-младши, Пригожин лично сервира. Именно това свидетелства за Русия като страна с безпрецедентни възможности – дребен ресторантьор, лежал два пъти в затвора, сервира на двама от най-могъщите мъже на планетата.

Близките контакти с Владимир Путин водят и до основаването на компанията „Вагнер“. Тя е дългата ръка на Русия извън нейната територия. „Вагнер“ изпълнява поставените задачи в Африка и Сирия. Дори във войната в Украйна „Вагнер“ водят сражения по-добре от руската армия.

Гласуването срещу близките съратници на Путин – министърът на отбраната ген. Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов обаче бележи края на любовта. Пригожин дълго време твърдеше, че Шойгу и Герасимов са виновни за всички неуспехи в конфликта. Нарече ги негодници и убийци на руски деца, но нищо не успява да постигне. Вярно е, че популярността му нараства сред армията и народа.

Когато предприема поход към Москва и се опитва да смени Шойгу и Герасимов с въоръжен бунт, Пригожин подпечата съдбата си. Дадено му е време да се оттегли в Беларус и вероятно някои гаранции, че няма да понесе наказание.

Засега не е известно откъде се е появил Пригожин в самолета над Русия и какво е правил в Москва, откъдето е излетял. Докато светът все още спори дали самолетът е свален или е инцидент, факт е, че посланието е ясно за всички. Путин  не прощава предателството. Наказанието е брутално и разбираемо за всички.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html