понеделник, 29 април 2024 г.

Ковачевски и Шарл Мишел: Конституционните промени са единствен и неповторим шанс за РСМ

Ангажиментът и подкрепата на Европейския съюз в процеса на европейска интеграция на Северна Македония са изключително важни в дадения момент, за което посланието на ЕС е ясно адресирано, за важността на успешното завършване на процеса на конституционни промени, за по-нататъшния ход на евроинтеграционния процес на страната, беше подчертано на двустранната среща в неделя вечерта между министър-председателя на Република Северна Македония (РСМ)Димитър Ковачевски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Блед, пише скопското издание Независен“, цитирано от агенция Фокус.

„Двамата събеседници се съгласиха, че конституционните промени представляват уникален и неповторим шанс за напредъка и просперитета на Северна Македония в рамките на ЕС. Членството на Северна Македония в ЕС ще има положително въздействие върху цялостната ситуация на Западните Балкани, особено в областта на икономическото развитие както на страната, така и на региона“, съобщиха от пресслужбата на правителството в Скопие.

Както предава кореспондентът на МИА от Блед, на срещата е било подчертано също, че ангажираността и ускоряването на реформите е от ключово значение за увеличаване на подкрепата от ЕС по отношение на предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани.

Срещата между Ковачевски и Мишел се състоя в рамките на посещението в Република Словения, където министър-председателят участва в Бледския стратегически форум.

На срещата, на която присъстваха вицепремиерът на РСМ по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, бяха обсъдени текущите политически събития в Северна Македония, с акцент върху, както беше посочено, успешното начало на процеса на конституционни промени в парламента.

Преди срещата с председателя на Европейския съвет министър-председателят Ковачевски присъства на работна вечеря, организирана от словенския премиер Роберт Голоб.

Лидерите използваха възможността да обсъдят европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и напредъка на процесите на реформи, което се смята за най-добрата инвестиция за страните от региона.

Освен министър-председателя Ковачевски, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и министър-председателите на Албания Еди Рама, Хърватия, Андрей Пленкович, България, Николай Денков, Косово, Албин Курти, Сърбия, Ана Бърнабич, Черна гора , Дритан Абазович и президентът участваха в работната вечеря на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Кристо и вицепремиера и министър на външните работи на Словения Таня Файон.

Ковачевски ще говори пред лидерския панел, а след това се очаква да има двустранни срещи със специалните представители на ЕС и Обединеното кралство за Западните Балкани Мирослав Лайчак и сър Стюарт Пийч, както и други.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html