неделя, 28 април 2024 г.

Володимир Зеленски: Политическото решение за Крим е предпочитано и възможно

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическото решение за Крим е предпочитано и възможно, каза украинският президент Володимир Зеленски, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

По думите му възможно е да се договори политическо споразумение, а не да се използва сила, за да се реши въпросът за полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. „Когато стигнем до административните граници на Крим, мисля, че е възможно политически да наложим демилитаризацията на Русия на територията на полуострова“, каза той в интервю, публикувано днес от няколко украински медии.

В момента Киев се бори да отблъсне пълномащабната инвазия на Русия и многократно повтори, че цели да си върне както Крим, така и окупираните след февруари 2022 г. територии. Украинските войници в южната част на страната постепенно напредват към черноморското крайбрежие, за да прекъснат руския път за доставки към полуострова. Зеленски каза, че политическото решение за Крим е предпочитано, тъй като така ще има по-малко жертви.

Президентът на Украйна подчерта още, че не иска да прехвърля войната на руска територия и отбеляза, че целта е да бъдат освободени само украинските територии, а напредване към Русия ще изложи на риск ключовата подкрепа от страна на Запада.

Руски пропагандисти и застъпници за войната многократно предупредиха, че ако загуби войната, Русия ще бъде разделена и окупирана от чужди сили. Украйна не е предприемала широкомащабни офанзиви на руска територия с цел трайна окупация на тези райони, отбелязва ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html