събота, 27 април 2024 г.

Над 70% от българите подкрепят законодателните промени срещу домашното насилие

Снимка: Новини 24/7

Българите категорично застават срещу домашното насилие. Над 70% от тях подкрепят промените в Закона от домашното насилие и в Наказателния кодекс.

Това сочат данните на „Маркет ЛИНКС“, която публикува национално проучване, финансирано и реализирано със средства на агенцията и бТВ

След като в началото на месец август случаят с Дебора от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче от своя бивш приятел, стана публичен заради това, че съдебната експертиза постанови, че нараняванията могат да бъдат определени като „лека телесна повреда“. На извършителя Георги Георгиев първоначално не бе повдигнато обвинение и той бе оставен на свобода.

Публичността на случая доведе до остра обществена реакция. Българите излязоха на протести в цялата страна с искания за справедливо наказание и в защита на както на Дебора, така и на всички жертви на домашно насилие.

Политиците също реагираха, като те прекъснаха своята лятна ваканция, за да заседават извънредно и да направят промени в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс, така че да има справедливи наказания за подобен тип престъпления.

Така бе създаден терминът „интимна връзка“, който има за цел да предпазва всички потърпевши на домашно насилие, които обаче не са със сключен брак.

Данните от проучването на „Маркети ЛИНКС“ затвърждават позицията на българските граждани, които категорично се обявяват срещу насилието над жени и подкрепят въвеждането на адекватни законодателни промени. Близо 70% от анкетираните подкрепят свършеното от народните представители до момента. 18% се обявяват против, но не защото са „за“ насилието, а защото не са убедени, че тези промени ще доведат до желания ефект, а от друга страна, че институциите имат капацитета да прилагат промените в закона. 11% остават неутрални.

Въпреки всичко това обаче темата за домашното насилие остава отворена. Случаите на пребити жени далеч не е намалял, а проблемът изисква далеч повече промени както в законите, така и в образователната система, така че тзи тип случаи да бъдат сведени до нула.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html