неделя, 28 април 2024 г.

Над 370 000 противогрипни ваксини осигури здравното министерство за хората над 65 години

Здравното министерство е осигурило средства за над 370 000 противогрипни ваксини, с които да бъдат имунизирани хората с навършени 65 години през есенно-зимния сезон. Ваксините са безплатни за желаещите, а целта на програмата е намаляване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и бактериални инфекции.

След големия интерес от страна на възрастните хора към противогрипните ваксини през миналата зима за тази година в държавната програма е заложено разширяване на обхвата на профилактика срещу тези вируси.

През 2022 година са били поставени над 187 000 ваксини и са обхванати 12,6 процента от хората на и над 65 години, а за тази година целта е да се обхванат 25%, посочват от здравното министерство.

Договарянето на количествата ваксини става между Здравната каса и фирмите вносители. След доставянето им у нас те ще бъдат разпределени към здравните инспекции и с тях ще могат да се снабдят личните лекари, при които има желаещи да си поставят такава ваксина.

Хората в напреднала възраст са най-уязвими към грипните инфекции. По данни на здравното министерство ваксинопрофилактиката намалява тежкото протичане и усложненията при тях до 60 процента, а смъртните случаи до 80 процента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html