понеделник, 29 април 2024 г.

В цяла Европа наблюдаваме значително увеличение на цените на горивата

Снимка: Агенция „Фокус“

Констанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията коментира увеличението, което се наблюдава в цените на горивата в страната:  „Българският пазар на горивата следва тенденциите в Европа, а на европейско ниво те се дължат най-вече на увеличаване на потреблението и на това, че през лятото горещините намаляват темпа на работа на много голяма част от рафинериите, което ограничава продукцията и свива пазара“. Това заяви тя в Радио „Фокус“ .

„Един от основните фактори, които влияят на цената на горивата, естествено цената на самата суровина, т.е. на суровия петрол, като на глобално ниво цените на този суров петрол в момента спадат, и това е най-вече движено от това, че в Китай имаме сериозни икономически проблеми, все по-големи притеснения има свързани с това, че Китай може да изпадне в рецесия, и колкото повече тези сигнали се увеличават, толкова повече и цената на суровия петрол започва да пада с очакването, че потреблението най-вероятно ще падне при една такава ситуация“, обясни експертът.

По думите й в цяла Европа се наблюдава значително увеличение на цените на дизела: Цените на дизела до голяма степен сe влияят от това в какво състояние e икономиката, именно защото дизелът се използва предимно за товарни автомобили и до голяма степен се влияе от темпа на растеж на икономиката. От тази гледна точка когато има някакви притеснения, свързани със състоянието на икономиката, цените всъщност спадат отколкото да се увеличават. Така че в момента търсенето на дизел подсказва, че икономиката продължава да е в горе-долу добро състояние, потреблението е високо и естествено сезонно се очаква потреблението, особено в държави като Германия, където за вариация на дизела се използва и за отопление, най-вероятно ще увеличи допълнително потреблението. Но има и други фактори, които биха могли да натиснат цените надолу и всъщност да отнемат от този фактор на по-голямото потребление“, коментира Рангелова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html