понеделник, 29 април 2024 г.

Министърът на транспорта от „Росенец“: Няма да има проблеми с горивата

Снимка: Агенция „Фокус“

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков коментира  казуса с терминал „Росенец““Проведохме разговор с комисията, назначена от мен, която има задача да приеме обратно обекта на концесия. От вчера Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ вече е с вписан лиценз като пристанищен оператор“, предаде „Фокус“.

„Въпрос на няколко дни и преговорите, които проведохме по-рано във времето, да се постигне споразумение за съвместно използване на данъчния склад, което същото е изискване за получаване на удостоверение за експлоатационна годност на самия пристанищен оператор. То ще бъде временно, докато се изчистят всички процедури“, каза още министърът и увери, че процесът върви гладко и в добър диалог.

„Няма да има сътресения с горивата. Цената се определя от борсовите цени на нефтения продукт. Петролният пазар е отворен пазар и по никакъв начин цените на горивата в България не се влияят от това, което се случва момента. Що се касае за различни последствия – има различни варианти. Нека хората запасят спокойствие. В крайна сметка има и други възможности за доставка на суров петрол в България, така че се работи и в тази посока“, увери Гвоздейков.

„Въпрос на анализи е, в момента не мога да дам точен отговор. Но всички работим в екип да няма ефект, които да повлияе негативно на българския пазар и на българските граждани“, така мистър Гвоздейков отговори на въпрос какъв ще е ефектът за потребителите след като се откажем от руския петрол.

Той е категоричен, че държавата няма да дължи обезщетения на „Лукойл“ „В регламента ясно е казано, че в така стеклите се обстоятелства държавата не дължи обезщетения.   Така че ние не можем да нарушаваме европейския регламент и приетия закон от Народното събрание. Вече право на концедента е да си търси правата по съответния ред“ .

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html