неделя, 28 април 2024 г.

Индийската сонда успешно кацна на Луната, милиони ликуват

Милиони индийци ликуваха за успеха на лунната мисия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческият момент, в който спускаемият апарат от мисията „Чандраян 3“ се приземи успешно на Южния полюс на Луната, бе посрещнат късно снощи с овации в контролния център на Индийската космическа агенция „Исро“, съобщи БНР.

„Незабравим момент. Това е феноменално. Това е вик на победа за нова Индия“, заяви в приветствено слово премиерът на страната Нарендра Моди. Близо 7 милиона души наблюдаваха на живо в YouTube кацането на апарата.

Това беше вторият опит на Индия да приземи невредим космически кораб на Луната и идва по-малко от седмица след провала на мисията на Русия Луна-25, разбила се в повърхността на естествения спътник на нашата планета. Хората в цялата страна бяха залепени пред телевизионните екрани и казаха молитви, докато космическият кораб се приближаваше към повърхността.

Защо е важно и историческо постижението на Индия? Неравният терен на Южния полюс на Луната прави кацането там изключително трудно. Досега нито един апарат не е кацал в полярните райони на Луната. Южният лунен полюс е цел, тъй като на полюсите слънцето грее ниско – винаги се намира под или малко над хоризонта. Температурата в кратерите там достигат до минус 200 градуса и се смята, че вероятно в тях има залежи на лед. Именно този лед може да достави гориво, кислород и питейна вода за бъдещи мисии, а един ден и да бъде извор на живот за нови заселници на Луната.

Очаква се апаратът „Чандраян-3“ и неговият роувър-луноход да успее да работи две седмици на Луната, където ще прави серия от експерименти и спектометрични анализи на минералния състав на лунната повърхонст.

Мисията струва 6,1 млрд. рупии (75 млн. долара) – по-малко от разходите за холивудския космически трилър от 2013 г. „Гравитация“ от 2013 г.

Очаква се Индия да започне нова космическа мисия през септември за изследване на Слънцето. Азиатската страна е планирала и изпращане на човек в космоса, като подготовката за това ще приключи до 2024 г. За момента обаче не е обявена официална дата за това.

С успеха си Индия стана четвъртата страна с успешна лунна мисия след САЩ, бившият Съветски съюз и Китай. Миналата седмицата първата руска лунна мисия от близо половин век насам завърши с провал след като станцията „Луна 25“ падна и се разби на лунната повърхност.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html