събота, 27 април 2024 г.

С 22 лв. вдигат линията на бедността от догодина

Сумата на увеличението си е жива подигравка.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Официалната линия на бедността за догодина ще се повиши с 22 лева или 4,4 на сто спрямо сегашната. Линията се актуализира всяка година по специална методика, като се определя по изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот“, т. нар. SILK, съобщи БНР.

Представители на работодателите, синдикатите и правителството ще обсъдят в Комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество размера на официалната линия на бедност за страната от 1-и януари 2024-а година. Според проект на постановление на Министерския съвет се предвижда тя да стане 526 лева вместо досегашните 504 лева. От 1-и юни тази година, с последните поправки в Закона за социалното подпомагане, социалните помощи вече са обвързани с линията на бедност. От нея зависят и редица други социални плащания.

4,4% увеличение на линията на бедност, докато годишната инфлация за 2022 г. е около 15% за всичко, а при храните стигна до 25% – категорично недостатъчно е това, смятат синдикалисти.

Интересна е и експертната сметка при 780 лева минимална заплата – каква е „чистата“ сума, която получават назначените на такава заплата и как се отнася тя към линията на бедността – нетната сума за получаване при МРЗ от 780 лева, без никакви други добавки, е 605 лева, което е 100 лева над линията на бедност понастоящем, за 2023 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html