четвъртък, 2 май 2024 г.

Калин Стоянов: Главният секретар на МВР не се справя със задълженията си

Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви днес, че главният секретар на МВР Петър Тодоров не се е справил със задълженията си по закон, съобщи БНР.

Министър Стоянов даде за пример, че за кратък срок от време шестима полицейски служители са загубили живота си, без да влиза в конкретика. Не е имало и адекватни действия при завишения брой престъпления за кратък период срещу личността – като умишлени убийства и случаите на домашно насилие.

По-конкретно министърът се спря на детайли от убийството от Цалапица и пропуските на служителите, както от Районното управление в Стамболийски, така и от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

„Горепосочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на Министерството на вътрешните работи, което е основание за прекратяване на неговите правомощия. До назначаването на нов главен секретар неговите правомощия се изпълняват от заместник-главния секретар. Надявам се, че президентът на Република България ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар от Министерството на вътрешните работи“, каза вътрешния министър.

Калин Стоянов заяви, че на този етап не се коментира име за нов главен секретар на МВР, като ще се изчака одобрението на президента Румен Радев на поисканото отстраняване на настоящия.

Той коментира и какви действията, като в момента по убийството от миналата седмица на Алексей Петров. „И към момента текат изключително адекватни оперативно издирвателни мероприятия. Има множество установени факти и обстоятелства, които следва да бъдат щателно проверени. За момента нямаме конкретика, но пак казвам има много обстоятелства, които ежедневно излизат и ние ежедневно проверяваме. Работи огромен екип от хора. Считам, че рано или късно ние ще имаме резултат“, обясни още вътрешният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html