петък, 3 май 2024 г.

Зеленски потвърди украинския интерес за реакторите от Белене

Българският премиер Николай Денков и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) разговаряха срещата на високо равнище Украйна-Балканите в Атина.
Снимка: TELEGRAM/ZELENSKY OFFICIAL

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди пред българския премиер акад. Николай Денков интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях, съобщиха от пресслужбата на МС. Двамата разговаряха в Атина, където се състоя среща на високо равнище Украйна-Балканите.

В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът Денков.

В Атина президентът Зеленски за пореден път благодари на българския премиер за помощта, предоставена от България на Украйна. На среща между двамата министър-председателят припомни на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента.

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html