събота, 27 април 2024 г.

Влак влачил тялото на майката на Йосиф Шамли

Животът й бе отнет на жп прелеза между селата Русаля и Дичин

Майката на актьора Йосиф Шамли, който погуби живота си през 2019 година – журналистката Искра Банкова, е починала на място при пътно произшествие. Тя е била жената зад волана на лекия автомобил „Рено“, който бе блъснат от бързия влак София-Варна на жп прелеза между селата Русаля и Дичин край Павликени. За ужасяващата трагедия в семейството съобщи нейната дъщеря Мила. В инцидента, който се е разиграл на 5 август, няма други пострадали, пише „Галерия“.

Миналия понеделник роднини, близки и приятели се сбогуваха с 71-годишната дама, пиар на първия демократично избран президент Желю Желев и и дългогодишен кадър в БНТ, както и в програма „Христо Ботев“ на БНР. Опелото се е извършило в столичния в храм „Св. Цар Борис І Покръстител“ – място, което приживе Искра харесвала…

„Сега тя е в светлината, при батко. Смъртта й сякаш се предизвестяваше от различни божествени знаци, въпреки че не сме го осъзнавали ясно. Наскоро с мъжа ми бяхме в къща в Странджа, в която имахме много сънища и силни усещания. Попитах дали жената, която е живяла, тук е била акушерка. Отговорът беше: „Акушерка, но от другата страна – към истинския Божи свят…“ Жената е изпращала хората към великата космическа прегръдка, обредно и съвсем професионално. Смятало се по онова време, че това е най-важният преход“, разказва Мила. Тя не крие огромната си тъга, но признава, че усеща майка си, знаейки че е спокойна и на едно по-добро място… „Душата й беше цяла вселена, огромен ерудит, вечно търсеща, вечно неспокойна, бунтарка, ценител на красивото, естет, пееше удивително, непримирима, огромна любов имаше в себе си. Сега мама е спокойна, усещам го. Тя много се притесняваше да не умре като стара и болна, безпомощна бабичка, в тежест на другите. Страхуваше се от смъртта, но ето, че тя е дошла внезапно и неочаквано, пътувайки към една селска къща, при приятелка“, допълва опечалената дъщеря.

Йосиф и Мила Шамли

В съобщението си дни преди да се сбогува, тя сподели, че погребение няма да има, а само опело, с което да се почете паметта й. Прахта й ще се разпръсне на специално място в родината, което семейството решава да не издава. Искра си отиде почти четири години, след като артистът от Народния театър се самоуби. По онова време негови колеги споделиха, че ако има нещо, което го е убило, то това е било безпаричието, тъй като Шамли винаги е търсел достоен начин да изхранва трите си дъщери и любимата. „Няма живот за мен вече. Загубих детето си. Вчера моята обич и гордост си тръгна от нас. Йосе, маме, няма слънце и въздух за мен вече до края на дните ми. Йосенце, защо съдбата беше така жестока, рожбо ненагледна, златно мое талантливо момче“, проплака Искра, която днес прегръща своето момче.

Покойният артист, който изигра една от най-важните роли в криминалния сериал „Под прикритие“, който БНТ излъчва отново, е плод от любовта на Банкова с Емил Шамлиев, който също като нея работил в националната медия. Двамата се събират като семейство твърде млади – тя е едва на 18, а на 19 е майка с дете, която упорито продължава следването си в Софийския университет. Малкият Йосиф проплаква на 2 януари 1972 г. в София. От хлапе се интересува от магията на театъра. За това и родителите му непрекъснато го водят на детски пиеси, четат му книжки, обясняват му интересни истории от света на киното. Дълго време живее с родителите си, което допринася за силната връзка и любов помежду им.

В момента се работи по документален филм за Шамли и е възможно създателката Касиел Ноа Ашер да промени сюжета, разгръщайки още от света на фамилията. В проекта участие ще вземат приятели и колеги, сред които Владимир Карамазов, Диана Добрева, Юлиан Вергов и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html