неделя, 28 април 2024 г.

Унгария помага на руснаците за нова зърнена сделка без Украйна

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Високопоставен руски служител е в Унгария за разговори за потенциална нова Черноморска зърнена сделка, която обаче изключва Украйна, пише британският „Телеграф“, цитиран от БНР.

Рустам Миниханов, президент на руската република Татарстан, на практика е най-високопоставеният руски служител, посетил страна от ЕС от началото на руското нахлуване в Украйна, като той е санкциониран от САЩ, но все още не и от Брюксел.

„Дейли телеграф“ цитира Миниханов да казва, че е пристигнал в Будапеща по покана на унгарския премиер Виктор Орбан в рамките на укрепването на руско-унгарските отношения. Миниханов иска до подпише сделка с Катар и Турция, която ще ускори износа на зърно за Африка. Както е известно, договорената от ООН сделка, която позволяваше износ на зърно от Украйна, спря да действа, заради отказа на Путин да я продължи.

От Кремъл заявиха, че могат да покрият недостига на износа за Африка и една потенциална сделка в Будапеща ще използва Турция като основен оператор на товарни кораби и Катар като финансов гарант. Украински официални лица заявиха, че всяка сделка за зърно, която изключва Киев, ще насърчи Русия да открадне още повече зърно от районите на Украйна, които окупира.

Според „Дейли телеграф“ турският президент Реджеп Тайип Ердоган и шейх Тамим бин Хамад ал Тани също са в Будапеща и биха могли да подпишат нова сделка за зърното с Миниханов, който на практика действа като пратеник на Путин.

Вестникът пише също, че разполага с информация, че в Татарстан е построена нова фабрика, която ще произвежда дронове, лицензирани от Иран.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html