четвъртък, 2 май 2024 г.

Към края на годината Украйна получава Ф-16 от Дания и Нидерландия

По време на визитите си в двете западни държави Зеленски договори доставките на самолетите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към края на годината Украйна се очакват първите доставки на Ф-16 от Дания и Нидерландия. Това обявиха премиерите на двете западни държави, където на посещение бе Володимир Зеленески, съобщава БНР.

Прехвърлянето на самолетите става възможно, след като Съединените щати дадоха зелена светлина за доставка на изтребителите. ВВС на Нидерландия и Дания преминават към по-новите изтребители Ф-35.

Украинският президент Володимир Зеленскси заяви, че решението е историческо и посочи, че самолетите ще помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна и ще подпомогнат нейната контраофанзива срещу инвазията на Русия. Дания ще достави общо 19 самолета, като първите шест ще бъдат изпратени в Украйна около Нова година, последвани от още осем през 2024 г. и пет през следващата година, каза датският премиер Мете Фредериксен.

„Знаем, че вашата свобода е наша свобода. Знаем също, че имате нужда от повече оръжия|, каза Фредериксен по време на съвместна пресконференция със Зеленски във въздушната база Скридструп в Дания.

Нидерландия разполага с общо 42 Ф-16, но все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени. В Дания са пристигнали 70 украински военни за обучение. Представители на коалиция от 11 нации казаха, че то ще се проведе и в Румъния.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че вече е започнало обучение за украински пилоти, но то ще отнеме поне шест месеца. В обучението участват също инженери и механици.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html