понеделник, 29 април 2024 г.

РСМ решава дали да впише българите в Конституцията си

Република Северна Македония решава дали да започне процедурата по промяна на Конституцията с цел вписване на българите в нея. Ако промените станат факт до края на ноември, Скопие отваря пътя си към същинските преговори за членство в ЕС. Това се случва една година, след като беше договорено „френското предложение” в тристранни преговори с България и ЕС, предаде БНТ.

Ще продължи ли Република Северна Македония по пътя към ЕС съвместно с Албания, или ще изостане и началото на същинските преговори с Брюксел ще бъдат отложени за неопределен период от време. Този е въпросът, който в идните месеци трябва да решат и управляващи, и опозиция в Скопие.

Вписването на българите в Конституцията на страната е само първата от поредица договорености, които страната пое ангажимент да изпълни преди година. ЕС и САЩ дадоха да се разбере, че нова преговорна рамка и по-добро предложение няма да има.

Депутатите в Събранието решават дали да допуснат въпроса за разглеждане. 61 от 120 депутатите трябва да одобрят дневния ред. Започват дебати, които може да продължат максимум 10 дни. След това 80 от 120 депутати могат да отворят процедурата по промени в Конституцията.

Промените са в Преамбюла и в членове 49-ти и 78-и и гласят, че към вече вписаните народи в РСМ се добавят български, хърватски, черногорски, словенски, еврейски и египетски. Така правата и възможностите за активно участие в политическия живот на страната на българите ще бъдат конституционно гарантирани.

Управляващите от СДСМ и ДУИ имат 74-има депутати, които не стигат. Премиерът Димитър Ковачевски предупреди, че единственият път на Скопие към Брюксел минава именно през промяна в Конституцията. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ смята това за наложен български диктат и поиска предсрочни избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html