понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна потвърди споразумението си за търговия със Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна прие резолюция за изпълнение на Споразумението за свободна търговия с Република Северна Македония, прието през октомври 2022 г., предаде МИА, позовавайки се на съобщение на украинското министерство на икономиката.

Според търговския представител на Украйна Тарас Качка тази резолюция ще позволи пълното прилагане на свободната търговия между Украйна и Северна Македония, ратифицирана пролетта.

Споразумението ще позволи промяна на механизма за обмитяване на селскостопанските продукти и внос на стоки от Северна Македония без мита в рамките на тарифната квота.

Разпределението на квотите в съответствие със Споразумението за свободна търговия между страните ще се извършва от митническите власти на принципа „първият по време е пръв по право“.

„Важно постижение за Украйна във връзка със споразумението е присъединяването на Северна Македония към регионалната конвенция „Пан-Евро-Мед“, която установява еднакви правила за произход на стоката, както и сертификатът за превоз на стоки EUR.1, който потвърждава статута на преференциален произход на стоките“, обясни Качка.

По-рано Украйна и Република Северна Македония се споразумяха и за безвизов режим на пътуване, който предвижда премахване на разрешителните за двустранен и транзитен транспорт на превозни средства от стандарта Евро 3 и по-висок.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html