събота, 4 май 2024 г.

Георги Гвоздейков: Работим за ускореното развитие на жп транспорта в България

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и полския посланик у нас Мачей Шимански обсъдиха опитът и предизвикателствата пред България и Полша в изпълнението на стратегически транспортни проекти, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„България подкрепя инициативата на Полша за подписване на обща декларация на 11 държави членки на Европейския съюз за сътрудничество и засилване на инвестициите в транспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа“, заяви министърът Гвоздейков по време на срещата.

Това ще бъде и една от основните теми на форум на високо равнище, който ще бъде проведен в началото на септември в Полша.

„Железопътният транспорт има голям потенциал и е в съответствие с политиките на ЕС за насърчаване на екологичните видове транспорт“, отбеляза още министър Георги Гвоздейков. Обсъдени бяха и възможностите за обмяна на опит на експертно ниво в областта на жп транспорта.

„България предприема действия за ускореното развитие на жп транспорта, като за нас ще бъде от полза опитът на Полша в това направление“, посочи министър Гвоздейков.

Посланик Мачей Шимански запозна министър Георги Гвоздейков с мерките, които предприема страната по отношение на пътната безопасност. Той изрази готовност полски специалисти да споделят с български експерти най-добрите практики в тази област.

На 13 август от Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха за смяна в ръководството на „Холдинг БДЖ“. Министър Гвоздейков посочи като причина слабите резултати в управлението на дружеството. Министърът обяви още, че са изпратени запитвания до всички производители на подвижен състав в Европа относно възможностите им в най-кратки срокове да доставят нови влакове за Българските държавни железници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html