четвъртък, 2 май 2024 г.

В България отвори врати първият селски музей на уличното изкуство

Снимка: БНР

В малкото средногорско селце Старо Железаре отвори врати първият селски Музей на уличното изкуство в света. Експозицията включва цветни пана с оригинални снимки, направени по време на фестивалите Street Art в Старо Железаре от 2013 година досега.

Идеята е на българо-полско семейство художници, които от години рисуват по белите дувари в населеното място, заедно с техни ученици. Венци и Катаржина Пирянкови живеят в Познан. Там те имат школа по рисуване за кандидат-студенти, а летата си прекарват в Старо Железаре, където Венци притежава наследствен имот. С течение на времето, арт семейството е превърнало дома си в средногорското село в творчески лагер, където кани своите ученици.

Всяко лято, млади полски художници пристигат тук, за да творят и да материализират въображението си върху селските дувари. Благодарение на тях преди 10-на години Старо Железаре се появи на туристическата карта на България, а сега, покрай първия по рода си селски Музей на уличното изкуство, то е на път да придобие и световна известност.

Художниците рисуват с акрилни бои и спрейове. По дуварите на Старо Железаре оживяват образи на известни персонажи – музиканти, актьори, учени, общественици, политици … Примерно в една творба се появяват кралица Елизабет II с баба Велика и Иван с Барак Обама.

Тази година темата е „Известни и обичани пътешествия”. Гостите на Старо Железаре могат да видят най-новите творби, дело на девет полски художници, които са изобразили персонажи от приключенски филми. Минавайки по улиците в селото, от дуварите „надничат“ Индиана Джоунс, Джак Спароу и Форест Гъмп, седнал на пейка с българска баба.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html