четвъртък, 2 май 2024 г.

Задържаните за шпионаж българи в Англия са се представяли за журналисти

Тримата българи, арестувани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, остават в ареста. Очаква се мярката им за неотклонение да бъде гледана в края на септември, предаде БНТ.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са арестувани през февруари заедно с други две лица, които по-късно са били освободени. Британски медии разкриват нови подробности около дейността на Острова на тримата задържани.

„Шпиони на Путин арестувани във Великобритания“, „Задържаха руски шпиони от мрежата „Нортхолт“, „Българи са заподозрени в шпионаж в полза на Русия“ и „Шпионинът, който живее в съседство“. Така звучат челните страници на почти всички британски медии днес.

Темата за арестуваните българи е водеща и за вестник „Таймс“, според който Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са се представяли и за журналисти. При обиск на дома на един от задържаните са открити фалшиви прескарти и облекло, с помощта на които те са се представяли за служители на два популярни американски телевизионни канала за документалистика. Изданието цитира свои източници от Скотланд Ярд, според които дегизирани като телевизионен екип, тримата са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.

За „мозък“ на операцията се посочва 45-годишният Русев, за когото е известно, че е бивш съветник в Министерството на енергетиката, имал е бизнес отношения в Русия, собственик е на компания за проследяване на комуникация и електронни сигнали. Задържан е в къща за гости в Грейт Ярмут. Тя е била претърсвана щателно и около нея дни наред е имало забележимо полицейско присъствие, както и свидетелства и съседка пред Би Би Си.

„Имаше огромна палатка. Помислих си: О, някой е убит? Ужасно! Постоянно пристигаха и си тръгваха хора. Цивилни полицаи. Всички бяха с черни маски“.

При обиска в къщата са открити средства за изработка на фалшиви документи за самоличност. Мястото е само на километър от военновъздушната база Нортхолт – летището, което често се използва от британските министри, чуждестранни делегации и членове на британското кралско семейство.

Според бивш офицер от МИ-5 българите вероятно са били част от „мрежа за поддръжка“ в съответната престъпна схема, към която имат евентуална съпричастност, но не са били ключови фигури.

„Обикновено случаите, за които чуваме в медиите, включват професионални служители от разузнаването, които са изпратени и работят под дипломатическо прикритие, в посолство, търговска делегация или нещо подобно. Ако ги разкрият, те имат дипломатически имунитет. Така че те тихо биват изгонвани от Обединеното кралство и не са преследвани. Но в този случай изглежда имаме трима оперативни служители на много ниско ниво. Обвиненията са много конкретни, отнасят се само до фалшиви документи за самоличност. Така че, на теория, те може да са действали като мрежа за поддръжка, предоставяйки неща на други, които може да са работили в разузнаването.

Британски медии, сред които Би Би Си и Sky News съобщават, че се очаква мярката за задържане на тримата българи да бъде гледана в края на септември. Делото срещу тях предстои да започне през януари. Към момента на се пледирали нито виновни, нито невинни.

Според британските закони, ако бъдат признати за виновни за фалшифициране на документи, могат да получат до 10 години затвор. Застрашаване на националната сигурност, за каквото се приема и шпионажът в полза на вражеска държава, се наказва с до 14 години зад решетките.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html