понеделник, 29 април 2024 г.

Честваме Успение на Света Богородица

Снимка: PRAVOSLAVIETO.COM

С тържествени богослужения православната църква чества един големите християнски празници – Успение на св. Богородица, наричан още голяма Богородица. Празникът е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот. Врачанският митрополит Григорий обясни:

„В много от песнопенията става въпрос, че гробът на Пресвета Богородица е врата от земята към небето. Тя е вече на небесата с тяло и душа, за да продължи от там да бъде майка на целия човешки род. И като такава, Света Богородица ще бъде първата, която ще ни подпомогне, ще ни подкрепи, ще ни насочи по правилния път и ще ни предпазва от всякакви пречки и изкушения във скърби и нужди, във всяко едно време от нашия живот“.

Празникът е популярен още като Голяма Богородица и е патронен за много храмове и манастири в страната. Официален празник е и на морската столица

Имен ден празнуват над 180 000 българи. Сред тях 103 000 носят най-разпространеното женско име у нас – Мария.

В Троянския манастир „Успение Богородично“ хиляди миряни пристигат, за да се поклонят и помолят пред чудотворната икона на Света Богородица, която се пази там от векове. По традиция, в храма на манастира ще бъде отслужена Света литургия, поясни игуменът епископ Сионий:

„Празникът е Успение, но е много тържествен, много оптимистичен, защото пречистата отиде на небесата при Бога и стана огнен стълб па молитвата за всички човеци; Празник, който е свързан с нашата постоянна благодарност към пречистата Божия майка за нейните неспирни молитви, които отправя към за целия човешки род; Празник, който е изпълнен с голяма надежда, с голямо упование, защото всички ние сме благодарни за нейното небесно застъпничество за нас човеците и за това, че тя със своите благодатни ръце освещава и благославя целия народ и постоянно стои пред лицето на Бога в молитва за всички нас“.

След светата литургия чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в храма на манастира, ще бъде пренесена с литийно шествие до близкия параклис, изграден на мястото, където е извършила първото си чудо още през 16-ти век.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html