събота, 4 май 2024 г.

Мария Габриел: Държави от Близкия Изток помагат на България с изкуствен интелект

Снимка: БГНЕС

Мария Габриел участва в работен обяд с акредитираните в България ръководители на дипломатически представителства на държавите от региона на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Обядът, който се състоя на 14 август, бе организиран по инициатива на групата на посланиците от района на БИСА и бе под домакинството на Халед Факих – посланик на Кралство Саудитска Арабия в България.

В хода на дискусията бяха засегнати редица значими въпроси в сферата на двустранните отношения на България с държавите от този стратегически значим район, както и актуални теми от регионалната проблематика. Подчертана бе важността за българското правителство от по-нататъшното задълбочаване и надграждане на сътрудничеството с държавите от региона на БИСА, които България разглежда като значими партньори – както в национален, така и в общоевропейски план, допълниха от МВнР.

Вицепремиерът Мария Габриел отчете наличието на значителен, нереализиран потенциал в областта на търговско-икономическото сътрудничество. Българската страна вижда възможностите за неговото реализиране чрез разширяване на търговския стокообмен, задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката, увеличаване на туристическия и културния обмен, привличане на преки инвестиции в българската икономика и търсене на възможности за българско участие в инвестиционни проекти в страните от региона, както и развитие на сътрудничество в областта на отбранителната промишленост. Специално внимание бе отделено на възможностите тези традиционни сфери на сътрудничество да бъдат надградени и разширени с взаимноизгодно партньорство в областта на иновациите, дигиталното управление и изкуствения интелект. В този контекст бе пояснено, че на съответните структурни звена в МВнР е възложено да бъде изготвена своеобразна пътна карта за разгръщане на сътрудничеството ни с държавите от региона в секторите на споделен интерес, като в процес на планиране и съгласуване са двустранни визити на ниво външен министър, провеждането на политически консултации с редица държави от региона, работи се по подготовката и реализирането на държавни посещения у нас и в чужбина, посочиха още от външното ни министерство.

Обсъдени бяха и други важни въпроси, сред които: кризите в Нигер, Сирия и Йемен, Близкоизточния мирен процес и отношенията на Европейския съюз (ЕС) и държавите от региона на Близкия изток и Африка като цяло.

Дискутирана бе и продължаващата руска военна агресия срещу Украйна и глобалните измерения на последиците от конфликта. В този контекст бе поставен акцент върху активната ролята на България при формирането на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, в т.ч. и по отношение на Близкия изток и Африка, съобщиха още от МВнР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html