петък, 3 май 2024 г.

Неявилите се на външното оценяване с втора възможност

Снимка: БГНЕС

Неявилите се ученици на външното оценяване от 4, 7 и 10 клас, поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието, съобщи БНР. Това предвиждат изменения в Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, публикувани за обществено обсъждане. Промените са изготвени по разпореждане на ресорния министър  проф. Галин Цоков.

Възможността за втора дата за изпит ще се дава на деца, които са имали престой в болница, карантина или смърт в семейството. Тези ученици ще бъдат допускани на изпита, на който не са се явили – по български език и литература, по математика или и на двата. Условието е техните родители да подадат заявление до съответното Регионално управление на образованието в двудневен срок след провеждането на изпита, на който не са могли да се явят. Прилагат се и копие на документи, доказващи болничен престой или карантина, или копие на смъртен акт.

С промяната на учениците се осигуряват условия да кандидатстват в етапи на класиранията за местата от утвърдения план-прием. В случай, че класиранията са приключили, учениците могат да бъдат приети и над утвърдения план-прием там, където балът ще бъде по-голям или равен на последния класиран и приет в паралелката ученик, и физическата среда в училището го позволява.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html