понеделник, 29 април 2024 г.

В Истанбул започна пълна реставрация на храма „Света София“

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

В Истанбул започна пълна реставрация на храма „Света София“. В периода на работата църквата ще продължи да бъде отворена за посещения, пишат турските медии, съобщи БТА.

Реставрацията се извършва с помощта на съвременни технологии, но за ремонта се използват материали, характерни за периода на изграждането на храма. Пример за това е използваният за ремонта на стените хоросан от Иран, казва проф. Зейнеп Ахунбай, член на екипа, извършващ реставрацията. По думите й съставът на използваната при реставрацията спойваща смес не само отговаря на характеристиките за съответния период, но е и изключително устойчив материал.

В хода на реставрацията храмът продължава да разкрива своите неизвестни все още за учените тайни, посочва още тя. „Все още има неща, които трябва да бъдат изследвани и научени“, казва проф. Ахунбай.

„Света София“, изградена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завоюването на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. тя престава да бъде действащ храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия беше върнат, което беше прието от мнозина в Гърция и целия източноправославен свят като провокация, защото храмът е смятан за един от шедьоврите на византийската култура и е сред основните светини за Православието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html