понеделник, 29 април 2024 г.

Почти 224 000 снаряда е доставил на Украйна ЕС

Снимка: WIKMEDIA.ORG

Почти 224 000 снаряда е доставил на Украйна ЕС съгласно първата част от плана за осигуряване на един милион от тези боеприпаси в помощ на борбата на Киев срещу агресията на Русия, заяви късно снощи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано, съобщава АФП.

По-рано тази година 27-членният Европейски съюз обеща да увеличи доставките на така необходимите артилерийски снаряди за Украйна, тъй като силите на Киев са изправени пред недостиг. Неговите членове се споразумяха за план на стойност 2 млрд. евро за предоставяне на техните запаси и за пускане на съвместни поръчки за снаряди, в опит да доставят на Украйна един милион снаряда в рамките на 12 месеца.

Съгласно първия етап от плана, който се изпълни между 9 февруари и 31 май, бяха предвидени 1 млрд. евро на членовете на ЕС за възстановяване на приблизително половината от цената на снарядите, предоставени от техните съществуващи арсенали. „Държавите членки са доставили около 223 800 артилерийски боеприпаси – прецизни боеприпаси с голям обсег, както и боеприпаси за миномети, както и 2300 ракети от всякакъв тип“, уточни Петер Стано.

Общата стойност на предоставените боеприпаси е за 1,1 млрд. евро, каза още той. Средствата от фондовете на ЕС възстановиха само част от тази сума, което предполага, че мярката не е постигнала целта. Новата бройка от петък за изпратените артилерийски боеприпаси е само малко над обявите от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в края на май 220 хил. снаряда.

Страните от ЕС имаха срок до 15 юли да декларират своите доставки. Това оставя блока и неговите членове далеч от целта от един милион снаряда до следващата пролет, посочва Франс прес и допълва, че още през февруари няколко столици на ЕС вече бяха скептични относно обещанието да достигнат милион, опасявайки се, че няма да успеят.

Съгласно втората част на плана агенцията по отбраната на ЕС преговаря за съвместни договори за доставка с европейски производители на 155-милиметрови снаряди за гаубици, както и за ракети. „Агенцията очаква рамкови договори с индустрията да бъдат подписани през следващите седмици, което ще позволи на държавите членки да правят поръчки оттам насетне“, посочиха от ЕС. Всички договори трябва да бъдат сключени до края на септември, за да попаднат в плана за доставки на ЕС.

Общо ЕС и неговите държави членки заявяват, че са похарчили около 20 млрд. евро за доставка на оръжия от всякакъв вид на Украйна, откакто Русия нахлу на територията на нейната съседка през февруари 2023 г.

Към 25 юли Съединените щати пък са предоставили повече от 43,7 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна, според данни на Пентагона. В четвъртък Белият дом поиска от Конгреса на САЩ още 13 млрд. долара нови военни разходи за Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html