събота, 4 май 2024 г.

Италия ще помага за ремонта на разрушена от руснаците църква в Одеса

Преображенската катедрала в Одеса след руския нощен обстрел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия ще помогне с експерти от музеите си за възстановяването на катедралата „Преображение Господне“ в Одеса, която пострадала тежко при руска бомбардировка, съобщи БНР.

В специалносъобщение италианското правителство припомня руската ракетна атака през нощта на 23 юли и „нанесените сериозни щети на една от символичните сгради в културната и религиозна история на Одеса и на Украйна“ – голямата православна катедрала „Преображение Господне“, съградена през 1794 г. и възстановена през 2005 г. след унищожаването й от Съветския съюз през 1936 г.

Във връзка с богатата история на културен обмен между Одеса и Италия датиращ от 18-и век, италианското правителство включва  две от най-авторитетните културни институции в екипа за възстановяване на катедралата: „Миланското триенале“ и  „Музеят на изкуствата на 21 век“ в Рим.

Значението на италианската традиция в реставрирането на фрески и други исторически ценности е пословично – важно за възстановяването на катедралата на Одеса. С този град е свързана световноизвестната неаполска песен О’ sole mio““ – сътворена там през 1898 г. от Джовани Капуро и Едуардо Ди Капуа на брега на Черно море на изгрев слънце.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html