понеделник, 29 април 2024 г.

Николай Денков: До месец ще има действащи мерки срещу насилието

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Моето усещане е, че това е било скрита епидемия през последните години. Сега, след като получиха подкрепа от медиите и институциите, много хора решиха да разкажат за проблемите си. Сега основното е да успеем да намалим до минимум риска от насилие. Много повече хора се осмелиха и решиха да разкажат за техните конкретни проблеми. Тъй като насилието, за съжаление, присъства в живота около нас и няма да изчезне от само себе си, трябва да направим всичко възможно да намалим риска от него. Това заяв на брифинг в Министерски съвет министър-председателят акад. Николай Денков.

Управляващите са набелязали повече  от 15 мерки за справяне с наболелия проблем с насилието и агресията. Почти всички от тях са на ниво Министерски съвет и министерства. „Има и предложения, свързани с промени в законодателството, но те не са основните. Например, ранните бракове сред децата и малолетните – това също е форма на насилие, по която трябва да се работи“, посочи още той.

„Мерките, които са на нашето ниво, ще се опитаме да бъдат стартирани в рамките на месец. Част от тях ще изискват повече време. За един месец ще кажем кои от тези мерки вече са приведени в действие“, допълни Денков.

„В рамките на образователните институции на практика се срещат различни прояви на агресия и насилие. По отношение на децата, а и на учителите . Също и прояви, свързани с белези за насилие на детето в самото семейство. Особено важни са мерките за работа със семейството. От тази година стартира програма за личностното развитие на децата и учениците“, посочи от своя страна министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Социалното министерство предлага по-спешни и краткосрочни мерки. Развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни до всички пострадали. Ще има поне по една такава услуга във всяка област на България.

Предвижда се сформирането на шест експертни високо специализирани екипи в шестте икономически региона на страната. Те ще работят в координация. Ще се предприемат действия за повишаване на информираността на обществото. Жертвите на насилие да имат достъп до информация за помощта, която може да им бъде осигурена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html