понеделник, 29 април 2024 г.

В Еквадор беше убит кандидат за президент

Фернандо Вилявисенсио минути преди убийството.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Еквадор по време на предизборна проява беше убит един от кандидатите за президент, съобщи БНР. Фернандо Вилявисенсио, който е и бивш депутат, е бил застрелян в столицата Кито. Партията му Movimiento Construye заяви в Туитър, че въоръжени мъже са нападнали офисите й в столицата Кито.

Президентът Гилермо Ласо се зарече деянието да не остане ненаказано. Той заяви, че организираната престъпност е стигнала твърде далеч, но сега законът ще се стовари върху нея с цялата си тежест. Шефовете на службите за сигурност са свикани на извънредно заседание.

Видеозаписи от предизборната проява показват хора, които се крият панически, докато наоколо отекват изстрели. Заподозрян за убийството почина от раните си , след престрелка със силите за сигурност, съобщи еквадорската прокуратура.

Вилявисенсио, който е от андската провинция Чимборасо, е бивш синдикалист в държавната петролна компания „Петроеквадор“, а по-късно и журналист, който разобличава предполагаеми загуби за милиони заради петролни договори. Във вторник беше подал сигнал до главната прокуратура, отново свързан с нефтения бизнес, но засега не са известни повече подробности.

Вилявисенсио беше изявен критик на бившия президент Рафаел Кореа и беше осъден на 18 месеца затвор за клевета заради свои изказвания по адрес на бившия държавен глава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html