неделя, 28 април 2024 г.

Николай Денков: Готови са териториалните планове за районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Днес Министерство на енергетиката и Министерство на регионалното развитие и благоустройството публикуваха дългоочакваните планове за териториално развитие на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди днешното заседание на Министерски съвет.

Дългоочаквани, не само защото става дума за инвестиране на над 2 млрд. лв. европейски средства, а и защото засягат съдбите на десетки хиляди човека в България. През следвяащите седмици тези планове ще бъдат обсъдени и по регионите, и със социалните партньори, така че да могат да се чуят всички предложения. Където е необходимо да бъдат допълнени и да бъдат изпратени до края на септември до Европейската комисия за обсъждане и до края на година, с очакване, да бъдат приети. Така че да може да стартираме дейностите и да започнат инвестициите, добави премиерът.

Тези планове предвиждат редица мерки, свързани не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по най-съвременен, модерен, технологичен и икономически начин. Двете министерства (на енергетиката и регионалното развитие) през следващите години трябва да работят в тясно сътрудничество с Министерство на икономиката,  Министерството на иновациите и растежа, за да могат да бъдат привлечени инвеститори. Също така с Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, отбеляза Денков.

В плановете е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници и да допълват въглищните централи, възможности за привличане на инвеститори отново поколение – производство на батерии, нови технологии, каквито у нас в момента няма. Идеята е да използваме по възможно най-добрият начин тези средства, за да може тези региони не просто да продължат своето съществуване, а да продължат икономическото сърце на България, отбеляза още акад. Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html