четвъртък, 2 май 2024 г.

Замесен от Кремъл в депортацията на украински деца на младини бил нацист

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Служител от Кремъл, участващ в това, което международни прокурори наричат нелегална депортация на украински деца в Русия, е участвал през юношеските си години в онлайн движения, проповядващи неонацизъм и превъзходството на бялата раса, предаде Ройтерс, като се позова на свое разследване.

Материали, публикувани от Алексей Петров между 2011 г. и 2014 г., все още са били видими на неговия профил в социалните медии до края на юли тази година, когато той изтрил някои клипове, отменил абонамента си към две крайнодесни онлайн групи и ограничил достъпа до един от профилите си. Петров е 27-годишен съветник в канцеларията на Мария Лвова-Белова – руския комисар по правата на децата. През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин по обвинения, че са извършили военни престъпления, като насила са депортирали стотици деца от Украйна и са ги отвели в Русия. Лвова-Белова отрича да е извършила военни престъпления. Тя твърди, че уязвими деца са били отведени в Русия, за да бъдат предпазени от насилие и защитени от ръководството в Украйна, което тя описва като „фашисти, позволили на вируса на нацизма“ да се завърне.

Агенция Ройтерс открила, че когато бил на възраст между 16 и 19 години Петров направил най-малко три публикации в социални медии, в които се съдържали клипове, изображения или съобщения от руска крайнодясна организация, която проповядва върховенството на бялата раса, както и три изображения и лозунги, асоциирани с неонацизъм.

В потребителското име на Петров в „Скайп“ (Skype) има препратка към изповядващата върховенството на бялата раса организация „Вотанюгенд“ (Wotanjugend), а в профила му в „Инстаграм“ (Instagram) има кодирани препратки към Адолф Хитлер, посочва още Ройтерс. Потребителското име на Петров в „Инстраграм“ (Instagram) е било „fanat1k8814“. Числата 88 са често използвани от неонацистите, тъй като осмата буква в английската азбука е „H“ и това служи за препратка към лозунга „Heil Hitler“ (Хайл Хитлер). Числото 14 пък се свързва в крайнодесните кръгове с неонацистки лозунг.

В свое изявление, в което отговаря на запитване за коментар на Ройтерс, Петров казва: „Недвусмислено, никога не съм имал и нямам никакви връзки с неонацистки организации. Никога не съм членувал и не съм не съм имал профили в социалните мрежи, свързани или отнасящи се до нацистки организации“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html