неделя, 28 април 2024 г.

16 души арестуваха в Гърция за незаконно ползване на плажове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

16 души на Йонийските и Цикладските острови в Гърция бяха задържани за нарушаване на законите за ползване на морския бряг, предаде националната телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. Арестите са станали между 4 и 6 август, като от полицията информираха, че проверките ще продължат.

Задържаните са собственици, управители или представители на заведения на островите Миконос, Сирос, Милос, Серифос, Закинтос, Корфу (Керкира) и Кефалоня. Те са разполагали чадъри, шезлонги, пейки и съоръжения по плажа на площи, за които нямат разрешение от съответните държавни органи, като някои не са спазили и наложената от закона минимална дистанция между шезлонгите.

Властите започнаха активни проверки по островите след разпространяването на „Движението на [плажната] кърпа“, което тръгна от остров Парос като протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи.

Действията на правоприлагащите органи бяха допълнително мотивирани от инициативи на местни граждани по островите, които протестират срещу произвола по бреговете, за да има хубави, общодостъпни и безплатни плажове за всеки, който желае да иде до морето, без да му се налага да ползва платени услуги.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html