петък, 3 май 2024 г.

Атанас Славов изпрати на Венецианската комисия проекта за промени в Конституцията

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската комисия Клер Бази Малори проекта за промени в Конституцията, съобщиха от министерството.

Молбата към Комисията за демокрация чрез право на СЕ (Венецианската комисия) е за „спешно становище по проекта на най-ранен етап“. Към писмото е приложен проектът за изменения в основния закон.

Министър Славов изказва благодарност на Клер Бази Малори за предходните експертни становища на Венецианската комисия по механизма за разследване на главния прокурор, окончателно гласуван от настоящия парламент.

В писмото си  Славов заявява: „С цел по-нататъшен напредък в усилията ни за установяване на върховенство на закона в България стартирахме процедура за промени в Конституцията, включително за да изпълним докрай препоръките на Венецианската комисия. За успешния финал на този процес бихме искали да получим спешно становище по проекта на най-ранен етап“.

В писмото Славово е посочил основните предлагани изменения в основния закон – ограничаване правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура; повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат; преобразуване на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) чрез отделяне от него на Прокурорски съвет с мнозинство от членове, избирани от парламента; промени във формирането и правомощията на служебните правителства.

Пакетът от конституционни промени, в превод на английски език, ще бъде предоставен по официален път на Комисията от Министерството на външните работи (МВнР).

На 28 юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС внесоха в деловодството на парламента общ законопроект за промени в Конституцията. Под него има 166 подписа – на трите парламентарни сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html