четвъртък, 2 май 2024 г.

Времето остава горещо, през нощта се очакват гръмотевични бури

Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде слънчево и горещо с максимални температури между 34° и 39°, по-ниски по Черноморието. Вятърът от изток-югоизток ще се усили. Привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира. Ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу неделя в Западна и Централна България ще има валежи с гръмотевични бури. Ще има и градушки. Вятърът ще започне да се ориентира от северозапад.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места ще има ниска облачност или намалена видимост. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 27° и 29°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините през деня ще бъде слънчево и топло. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра – около 22°. През нощта срещу неделя първоначално в масивите от Западна, а след полунощ и в Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури.

В неделя студеният атмосферен фронт ще премине през страната. Ще се развива купесто-дъждовна облачност, вече и на изток ще има локално интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, повече в Дунавската равнина. Максималните температури ще са от 24°-26° на места в Западна България до 34°-36° в Югоизточна.

През първата половина от новата седмица ще преобладава слънчево време. В понеделник и вторник температурите още малко ще се понижат и втория ден в по-голямата част от страната ще са под 30°. Главно над Северна България и планинските райони ще има по-значителни временни увеличения на облачността и там остава с повишена вероятност за краткотрайни валежи.

От средата на седмицата вятърът ще отслабне, ще се ориентира от североизток. Ще е без валежи, температурите ще започнат да се повишават и към четвъртък в по-голямата част от страната максималните ще бъдат между 30° и 35°.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html