вторник, 30 април 2024 г.

Украйна атакува руската военноморска база в Новоросийск

Заради атаките срещу Севастопол в окупирания Крим, руснаците си изтеглиха подводниците в Новоросийск.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украински морски дронове атакуваха рано тази сутрин руска военноморска база близо до черноморското пристанище Новоросийск – основен център за руски износ, предаде агенция Ройтерс като се позова на руското министерство на отбраната.

Руснаците твърдят, че атаката е била отбита. Временно обаче е спряно движението на кораби в пристанището на Новоросийск. Руски потребители на социални медии съобщиха тази сутрин, че са чули експлозии и стрелба близо до града. Ако се потвърди, това ще бъде първата украинска атака срещу едно от основните търговски пристанища на Русия.

Сблъсъците в Черно море и прилежащите пристанища ескалираха, след като Русия отказа миналия месец да удължи сделката, позволяваща безопасен износ на зърно от украинските пристанища. Руски дронове и ракети удариха няколко украински пристанищни съоръжения и зърнени силози на или близо до Черно море.

Украйна и САЩ започнаха преговори, насочени към предоставяне на гаранции за сигурността на Киев, в резултат на обещанията на страните от Г-7 по време на срещата на върха на НАТО миналия месец. Това съобщи началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски. Тази седмица американски самолети ескортираха по пътя им в международни води в Черно море празни чужди търговски кораби, които отидоха да товарят зърно в украинското пристанище Измаил. Групата на седемте ще изготви и спазва гаранциите за сигурност и ще подпомогне укрепването на военните сили на Украйна. Правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап в очакване на присъединяването му към НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html