вторник, 30 април 2024 г.

С 12% поскъпнаха растителните масла през юли, зърното – леко надолу

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

С 12% скочиха цените на растителните масла през юли в света, спрямо юни. Това сочи Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Слънчогледовото олио поскъпна  с повече от 15 на сто на месечна база, главно поради несигурността, създадена от решението на Русия да напусне Черноморската инициатива за зърно, позволяваща доставки от Украйна, посочи ФАО.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 0,5 на сто през юли, тъй като спадът на пазарите на груби зърна компенсира по-високите нива на пшеницата и ориза. Цените на царевицата паднаха поради перспективата за прибиране на реколтата в Южна Америка и производството в САЩ ще попълни запасите. За разлика от това, съмненията относно украинския износ и сухото време в Северна Америка повишиха цените на пшеницата, а индексът на ориза се изкачи до най-високата си стойност от почти 12 години след забраната за износ от Индия, отчитат от ФАО.

Организацията на ООН отново изрази притесненията си относно въздействието на нарастващите цени на ориза, цитирайки „съществени опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население, особено най-бедните“.

Индексът на цените на захарта падна с близо 4 на сто през юли, отбелязвайки втори пореден месечен спад поради благоприятните перспективи за предлагане в Бразилия и Индия, въпреки че цените бяха с близо 30 на сто по-високи преди година.

Цените на ФАО за млечни продукти и месо се понижиха леко през юли.

Ценовият индекс на ФАО, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 123,9 пункта през юли срещу ревизирани 122,4 за предходния месец, съобщи агенцията днес. Резултатът от юли беше с почти 12 на сто по-нисък от преди година и с 22 на сто под пика за всички времена през март 2022 г., точно след началото на руската инвазия в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html