неделя, 28 април 2024 г.

Иван Шишков: Нито сме раздали 4 млрд. лв., нито сме сключили договори за тях

Иван Шишков
Снимка: БГНЕС

Запитан дали е вярно това, което министър Андрей Цеков твърди, че има проблем с възлагането на текущ ремонт и поддръжка на пътищата на обща стойност над 4 милиарда лева, арх. Иван Шишков отговори: „Този коментар вече 2 месеца върви в публичното пространство. Разбрахте, че няма възлагане, няма сключени договори, трето – има започнати поръчки, които са от февруари месец. Ако искахме да ги сключим договорите, щяхме да сме го направили. По-разумно е, че не довършихме тези поръчки и ги оставихме на редовния кабинет. Те решиха да ги започнат отново, няма лошо в това“.

„Това че редовният кабинет е решил да ги прави по друг начин, по други критерии, това е въпрос на принципно решение на редовния кабинет, но не може да бъде въпрос на нападки на служебното правителство. Нито сме раздали 4 милиарда, нито сме сключили договори за тях“, категоричен е арх. Шишков.

Това коментира той по повод атаките и критиките по оста редовно правителство – служебен кабинет. Вчера премиерът акад. Николай Денков и министрите на финансите, регионалното развитие, енергетиката и транспорта дадоха брифинг. Целта, по думите на премиера, „е да бъде развенчан митът, че служебното правителство работи безупречно“.

„Нашето правителство беше на работа, а не на власт. Други хора се чувстват на власт и говорят по странен начин. Очевидно управленската немощ води до хаотични политически нападки. Служебният кабинет направи доста неща и мога да кажа, че в първите два месеца пуснахме интерконектора и успяхме да свалим цената на газа. В първите два месеца служебният кабинет имаше успех, който към този момент не виждаме в редовния кабинет“, коментира бившият министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в „България сутрин“.

„Оставихме перспектива за магистрала Русе – Велико Търново, одобрихме подробни устройствени планове за участъка до Бяла. Виждам, че се коментира, че до октомври месец ще има разрешение за строеж. Такова може да има само, ако имаше одобрени устройствени планове. Обектът беше обявен за национален именно в рамките на първите три месеца на работата на служебния кабинет. Това са част от нашите успехи“, отчете арх. Шишков пред „България От Еър“.

По негови думи резултатът от проблемите с магистралите е бил от това, че служебният кабинет не е наследил никакви проекти. „Направихме много неща в тази посока, в момента се прехвърлят като проблеми на служебния кабинет“, допълни бившият регионален министър.

По негови думи в България от 2019-2021 г. основно всички ремонти на пътища са правени като текущи, а не като основни. „Моят колега, сегашният министър, коментира как нямало готовност да започват да се правят основни ремонти. Всичкото това съм го казал на парламентарен контрол, че до края на тази година в най-добрия случай, ще има готовност да се правят основни ремонти, защото ние възлагахме проекти за основни ремонти“, каза още арх. Шишков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html