понеделник, 29 април 2024 г.

Асен Меджидиев: През декември идва първият хеликоптер за спешна помощ

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев отговори на обвиненията на правителството, че е замразен проектът за спешна медицинска помощ по въздух, като подчерта, че от служебния кабинет са положили огромни усилия, предаде БНТ.

По думите му първият хеликоптер за спешната помощ ще дойде през декември. „Трябва да го приемем от Италия. Вторият – ще дойде през юни 2024 г. И за двата хеликоптера имаме готовност да ги приемем“, каза Меджидиев.

Той обясни, че като здравен министър се е постарал да отстоява три приоритета – ваксините, което е бракувано, детската болница и спешната помощ по въздуха.

„Спестихме около 280 млн. на държавата от ваксината – това е един голям финансов ресурс. Детската болница – одобрихме подробния устройствен план, имаме избрано място и екип, който изготви анализа, подписахме с Европейската инвестиционна банка. По повод на хеликоптерната помощ – положихме огромни усилия. Това е проект, който много отдавна е започнал, още инициативата е декември 2020 г. на президента, служебното правителство на Стефан Янев го вкарва в ПВУ. След това има забавяне, в което нищо не се случва“, каза Меджидиев.

Транспортният министър вчера заяви, че администрацията няма готовност да се възползва от двата хеликоптера, защото има изградени летални площадки само в три града. Меджидиев уточни, че има разлика между оперативна база и летателна площадка.

„Оперативните бази са с хангарите – Враждебна София и Долна Митрополия – Плевен. Това са местата, където нощуват хеликоптерите и се зареждат с гориво, а хеликоптерните площадки трябва да бъдат израждани в болниците“, каза той.

За свършеното по проекта Меджидиев каза, че са създали Национален център за спешна помощ във въздуха с 52-ма души и вече са обучени 105 медика. Подчерта, че те са създали базата и има възможност редовното правителство да продължи този проект.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html