понеделник, 29 април 2024 г.

Сушата докара извънредно положение в 24 общини в Каталуния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сушата докара извънредно положение в 24 общини в испанската област Каталуния, съобщава БНР. Наложени са строги мерки за запазването на водните ресурси.

Предполага се, че в тези райони ще се въведе ограничение на потреблението на вода от 200 литра на жител на ден, обясни директорът на Агенцията по водите. Самуел Рейес даде изявление пред медиите след заседание на междуведомствената комисия по сушата начело с регионалния премиер Пере Арагонес.

Рейес припомни, в някои райони сушата продължава 30 месеца. Запасите в местните водоизточници са от 35% – с 20 пункта по-малко от средните за десетилетието. Утре ще проведат срещи с представители на 24-те засегнати общини. Властите настояват, че консумацията на вода може да бъде сведена до 90 литра на ден и призовават жителите да я пестят. Пълненето на плувни басейни в зоната засега е забранено.

Засегнати са и земеделските производители с ограничения до 80% на водата. Производители на зехтин предупреждават, че това ще се отрази негативно на реколтата и ще доведе до нов ръст на цените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html