сряда, 1 май 2024 г.

Служебният кабинет сключил неизгоден договор за газ през Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорът с турската държавна фирма „Боташ“, сключен от служебното правителство, е неравнопоставен за наша сметка. Това заяви на днешната пресконференция премиерът Николай Денков, цитиран от БНР.

Документът урежда покупко-продажба и доставка на природен газ. „Турската фирма Боташ получава достъп до българския и до европейския пазар без обратното да е вярно! С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното правителство един дългосрочен договор за 13 години задължава държавата със стотици милиони лева годишно, милиарди лева за тези 13 години, дори при положение, че България не внася заложените количества газ. Разбира се, министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България с пълно уважение към турската страна, но той е поставен в една изключително трудна и неизгодна позиция“, поясни Денков.

Министър-председателят даде да се разбере, че част от установените нарушения по този договор ще бъдат дадени на прокуратурата. „Предвид характера на тези дейности ще предоставя част от тях на органите. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Тези проблеми показват защо е необходим ясен контрол върху правителството, независимо дали е редовно или служебно“, каза премиерът.

Според министъра на енергетиката Румен Радев, договорът трябва да се оптимизира, защото в него не са взети под внимание възможностите за внос на природен газ в България през терминала в Александруполис, в който нашата страна е съсобственик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html