неделя, 5 май 2024 г.

Земеделците с поливни площи ще получат 16 млн. лв. помощ от държавата

Снимка: EC.EUROPA.EU

Земеделците с поливни площи ще получат 16 млн. лв. помощ от държавата, за да поемат разходите си за напояване, съобщава БНР. Документи за подпомагане по тази схема ще се подават от 21 август до 2 октомври – информират от агроминистерството.

През пролетта фермерите протестираха срещу резкия скок в цената на водата , като на места поскъпването достигна над 300%. Тогава държавата обеща финансови компенсации, по късно от бюджета бяха определени 16 млн. лв., а Брюксел нотифицира държавната помощ.

С тези пари ще се компенсират до 80% от направените разходи за напояване, на база на информация от доставчика на услугата за извършените плащания. Целта на помощта е подкрепа за земеделски стопани, отглеждащи земеделски култури, които по технология на производство изискват напояване.

Финансовата подкрепа ще се предоставя на регистрирани земеделци, които задължително трябва да имат договор за „Доставяне на вода за напояване“, сключен до 30 септември тази година.

В срок до 30 октомври доставчикът на вода трябва да предостави информация на фонд „Земеделие“ индивидуално за всеки фермер, с който има договор, като посочи и сумите, платени с фактури за услугата.

До 30 ноември фонд „Земеделие“ ще изплати финансовата помощ на одобрените кандидати, но само след извършване на всички административни проверки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html