събота, 4 май 2024 г.

САЩ са се договорили с България и Южна Корея за доставки на боеприпаси за Украйна

Снимка: Архив

САЩ са подписали споразумение с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна, в ход са преговори и с Япония, съобщава британският вестник The Financial Times, цитиран от агенция Фокус.

В статията се отбелязва, че САЩ се стремят да увеличат доставките на изключително важните за Украйна 155-милиметрови боеприпаси, които се използват по цялата фронтова линия. Усилията включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план. Вашингтон също така очаква да увеличи собственото си производство през следващите две години.

САЩ вече са сключили споразумения с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна, разкриват официални лица, и преговарят с Япония за същото, отбелязват от редакцията.

Официални представители на САЩ твърдят, че Украйна изстрелва до 8000 артилерийски снаряда на ден.

Изданието отбелязва, че през последните няколко месеца официални лица в САЩ са били наясно с високия процент на използване на боеприпаси и възможните прекъсвания на доставките. Затова от началото на контранастъплението на Украйна усилията в посока допълнителни доставки са били засилени.

В същото време The Financial Times добавя, че американската армия изгражда още производствени линии. По-специално се преоборудва предприятие в Онтарио (Канада) и се изгражда нова поточна линия в Тексас. Военни източници твърдят, че САЩ могат да създадат нови съоръжения в Арканзас, Айова и Канзас за товарене, сглобяване и пакетиране на 155-милиметрови снаряди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html