четвъртък, 2 май 2024 г.

Изравняването на парното: Връщат пари с 9%, доплащането – с 20%ДДС

Снимка: ANTENI.INFO

За изравнителните сметки за парното по-високата ставка на ДДС от 20% важи само при задължение на абоната да доплаща някаква сума за изтеклия отоплителен сезон. В случаите, когато топлофикацията е надвзела пари за последните 12 месеца, то върху сумата се начисляват само 9%. В момента обаче топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без ДДС, каза в ефира на БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. По думите му това е ясно указано. Причината за по-ниското ДДС при връщане на пари на клиентите, защото задължението е възникнало към момент на действащ 9% ДДС.

Осигурилите достъп навреме на практика нямат какво да правят, освен да проверят данните, когато получат изравнителната си сметка. Всеки трябва да провери правилността на заложените данни, посочи Кремен Георгиев.

Срокът за рекламации е до 31 август и който открие неправилни данни, трябва да уведоми топлинния си счетоводител. След тази дата сумите за получаване или довнасяне се фактурират и излизат на касите на „Топлофикация“. Ако всички уреди в сградата са отчетени, корекции няма да има, уточни той и обясни, че след данните в изравнителната сметка има графа „Неотчетени апартаменти“, откъдето това става ясно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html