неделя, 5 май 2024 г.

Американската културна хегемония

Снимка: WIKIDATA.ORG

Петър Кичашки, пред в. „Галерия“

Кои са трите елемента, които превръщат една държава от сила в суперсила? Те са само и единствено три. Няма други. Три. Това е. Предпоставка едно: военна мощ. Предпоставка две: икономическа мощ. Предпоставка три: културна хегемония. Няма никакви други причини една държава да се превърне в суперсила. Ако няма тези три елемента, то тя може да е много силна, може да е много мощна, може да е много велика, но не е суперсила. Нито населението, нито дори местоположението, макар тези два фактора да играят огромна роля при военната или икономическата мощ на една държава, не са достатъчни, за да се превърне въпросната държава в суперсила.

Защо, например, Австралия не е суперсила? Защо Канада не е суперсила? Защо Аржентина не е суперсила? Макар и трите държави да са големи, важни, сериозни, те не са и няма как да бъдат суперсили. Австралия е огромна държава, но не е военен гигант. Няма как и да бъде, защото Австралия е толкова изолирана с малкото си население, пасния си терен и ужасяващата флора и фауна, че практически няма естествен военен враг. Това означава, че тя няма как да стане военна сила. Просто няма защо да го прави. Няма луд човек, който да се опита да завземе Австралия със сила, просто няма как да стане. Затова не им трябва велика армия. Отделно Австралия е богата държава, но е регионален играч, а не глобален маркетмейкър в коя и да е съществена сфера. Културата й пък е отражение на британската и американската, тоест свети с отразена светлина.

Канада е втората по големина държава в света, има огромни природни залежи. Но няма военна мощ, по същата логика, по която и Австралия няма. Не й трябва просто. Но отвъд това Канада, макар и богата за населението си, не е икономически гигант. Няма достатъчно хора, точно както в Австралия, за да може една добра икономика да се превърне в глобален икономически гигант. А канадската култура, както австралийската, свети с отразената светлина на южния си съсед.

Случаят на Аржентина е особен. Тя има територия, има население, има добър климат. Но е далеч чисто физически от глобалните центрове на власт, а вътрешните й, типично южноамерикански, политически проблеми похабяват потенциала й. Но ако това се коригира, тя има потенциала да стане суперсила. Но в момента не е. Сходна е и ситуацията с Бразилия, Индия или Южна Африка.

До скоро в света можеше да се твърди, че има три суперсили. Русия беше суперсила по военна мощ. Отговаря поне на едно от трите условия и макар да е културно и икономическо джудже, поне се считаше за военен гигант. Китай е военен и икономически гигант. Китайската армия е огромна и става все по-добре въоръжена, а китайската икономика е втората в света и то (все още) с възходящ тренд. Но Китай е културно джудже. Никой не търси китайска литература филми, театрални постановки или музика. Китай има наследена велика култура, но не произвежда велика култура днес.

И това остава само една-единствена суперсила, която отговаря и на трите критерия – САЩ. Америка е военна суперсила, разполагаща с най-големия флот и най-добре въоръжената армия в света. Макар, по подобие на Канада, САЩ да няма физически естествени врагове, нейното население и икономическа мощ създават предпоставки за военната й хегемония. Отделно Америка е икономически колос. Причините са много – население, местоположение, климат, реки, океани, работоспособен и работлив народ и други – но фактите са, каквито са. Американската икономика е сравнима с икономиката на всички държави в ЕС. За културната хегемония ще кажем след малко, но нека преди това отбележим нещо важно.

След руската инвазия в Украйна днес Москва ефективно се самоизключи от списъка на суперсилите. Единствената причина Русия да бе разглеждана като държава с такъв статут беше военната й мощ. След като близо година и половина Русия не може да постигне никакъв съществен успех в Украйна, но и се наложи да отстъпи от Киев и къде ли още не след като едно село като Бахмут се превърна в непревземаемо от „втората армия в света“, митът за руската военна мощ рухна. Русия разполага с огромен ядрен арсенал, но никой не знае каква част от него е реално боеспособна. Годната за военни действия конвенционална техника и армия се оказаха дълбоко несъстоятелни след като десетократно по-малката Украйна създаде такъв паритет и дори лек превес в полза на Киев към тази минута. Вярно е, че Украйна бе тежко въоръжена от Свободния свят. Но все пак Русия не воюва със Свободния свят. Представете си, ако войната беше с някоя истински мощна държава. Така че в момента в света има две суперсили вече – САЩ и Китай. Като противопоставянето между двете ще оформя разломите на бъдещето.

Двете са сходни и по военна мощ, и по икономическа такава, макар САЩ все пак да имат превес в тези категории. Но по отношение на културата Америка е безапелационен световен лидер. Най-слушаната музика е американската или поне тази вдъхновена от Америка. Най-носените дрехи са американски, най-продаваната електроника е или американска, или с американски патенти, най-големите дигитални корпорации са американски – Епъл, Фейсбук, Гугъл, Туитър, Амазон и много други – са американски корпорации, а не други. Отделно киното – американската филмова индустрия е най-големият гигант в световната култура. От Холивуд, през всички стрийминг платформи (буквално всички!) – Netflix, HBOMax, Disney+, PrimeVideo, SkyShowtimeи т.н. – са американски. Не китайски, не корейски, не руски, не британски, не френски, не немски, не японски. Американски.

Вижте само каква истерия в популярната култура предизвика противопоставянето между двата нови филма – таргетираният към женска аудитория „Барби“ на Грета Гъриуг и насоченият към мъжете „Опенхаймер“ на Кристофър Нолън. Епични битки се разгарят в социалните мрежи на кой филм да се ходи, кой да се гледа, кой е по-добър и т.н. Не сте чули и няма да чуете за такива спорове по кой и да е китайски, руски, френски или корейски филм. Няма как и да е иначе – американската филмова индустрия е толкова всепоглъщаща, че нейното културно влияние напрактика е станало хегемония. С културната си мощ Америка пленява сърцата и умовете на милиарди хора по света. Докато САЩ разполага с това, нищо не би могло да застраши ролята й на глобална суперсила.

Всеки може да харесва или не харесва Америка. Но обикновено ползва американския Фейсбук на американския си айфон, носейки американски дънки, слушайки американска музика, гледайки американски филми, ползвайки американски парфюми, светейки си с американска крушка, летеейки с американски самолет, ползвайки американски кредитни карти. Докато САЩ разполага с това всепоглъщащо културно влияние, няма кой да оспори глобалното й световно лидерство. И това са обективните факти, който и каквото да ви говори. Без да се отчитат тези реалности, няма как да се разбере обективното състояние на днешния ден. Действителността е това. Пък пропагандата нека си срича за руското или китайско могъщество.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html