петък, 3 май 2024 г.

Китай и Грузия сключват стратегическо партньорство

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили и китайският президент Си Цзинпин са взели решение за установяване на стратегическо партньорство, съобщи агенция Синхуа, предаде БТА.

От 26 юли до 1 август 2023 г. Гарибашвили посети Китай, като участва в церемонията по откриването на 31-вите Световни университетски игри в Чънду. По време на посещението президентът Си се срещна с премиера Гарибашвили в Чънду, а премиерът Ли Цян се срещна с грузинския си колега в Пекин. След задълбочен обмен на мнения по двустранните отношения и по международни и регионални въпроси от взаимен интерес страните са постигнали широк консенсус и са взели решения за установяване на стратегическо партньорство.

Двете страни споделят мнението, че от установяването на дипломатически отношения между двете страни на 9 юни 1992 г. досега двустранното сътрудничество е постигнало плодотворни резултати в различни области. В контекста на дълбоката и сложна еволюция на международната и регионалната ситуация двете страни споделят ангажимента за разширяване на сътрудничеството в политическата, икономическата и културната област, за засилване на сътрудничеството в международните дела, за задълбочаване на двустранните отношения и за съвместно опазване на регионалния и световния мир, стабилност и развитие, се подчертава в изявлението.

Двете страни потвърждават отново зачитането на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави. Грузия твърдо се придържа към принципа на единен Китай.

Двете страни се разглеждат взаимно като важни стратегически партньори и поради това считат задълбочаването на двустранните отношения за приоритет на своите външни политики.

Грузия смята, че китайската модернизация предлага нов път и нова възможност за човечеството да постигне модернизация. Двете страни изразиха готовността си да обменят опит в управлението за постигане на цялостно развитие и просперитет.

Страните приветстват стабилния ръст на двустранната търговия през последните години и изразяват готовност за по-нататъшно увеличаване на двустранната търговия, оптимизиране на нейната структура, разширяване на видовете продукти и увеличаване на износа на грузински стоки и услуги за Китай. Грузия приветства инициативата „Един пояс, един път“, предложена от Китай.

Двете страни са подписали документи, включително Плана за двустранно сътрудничество между правителството на КНР и правителството на Грузия в рамките на инициативата, за да получат по-големи предимства и възможности за сътрудничество, отбелязва Синхуа.

Двете страни ще засилят координацията и сътрудничеството по регионални и международни въпроси, ще подкрепят съвместно истинския мултилатерализъм, ще отстояват твърдо международната система, в центъра на която е ООН, международния ред, основан на международното право, и основните норми, регулиращи международните отношения. Пекин и Тбилиси се ангажират да насърчават установяването на нов тип международни отношения. Те ще насърчават общите ценности на човечеството – мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, като зачитат независимия избор на всички хора на път за развитие, съобразен с техните национални условия, и насърчават изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html