събота, 4 май 2024 г.

Моравецки: Групата на „Вагнер“ се приближи до границата с Полша

Снимка EPA-EFE/Збигнев Майснер

Група от 100 войници от руската частна военна компания „Вагнер“ се приближиха до беларуския град Гродно, близо до границата с Полша, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки.

„Ситуацията става все по-опасна… Най-вероятно те (вагнеровците) ще бъдат маскирани като беларуски граничари и ще помогнат на нелегалните мигранти да дойдат на полска територия и да дестабилизират Полша“, каза Моравецки на пресконференция в Гливице, в западна Полша, предаде Ройтерс.

Те най-вероятно ще се опитат да влязат в Полша, представяйки се за нелегални мигранти и това представлява допълнителна заплаха, посочи Моравецки, без да уточнява източника на информацията си.

Полша, бивш член на Варшавския договор, която е пълноправен член на НАТО от 1999 г., е загрижена за възможното разпространение на война на нейна територия, откакто руснаците нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

Полша по-рано този месец започна да премества повече от 1000 войници в източната част на страната на фона на нарастващите опасения, че присъствието на „вагнеровци“ в Беларус може да доведе до увеличаване на напрежението по границата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html