неделя, 5 май 2024 г.

Първите танкове „Ейбрамс“ от САЩ идват в Украйна през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските танкове „Ейбрамс“ по всяка вероятност ще са бойното поле в Украйна през септември, пише „Политико“ като се позовава на шестима служители, запознати с графиците на доставките, съобщава „Укринформ“, цитирана от БТА.

Планът е през август да бъдат изпратени няколко танка „Ейбрамс“ в Германия, където ще им бъде направен последен ремонт. След като този процес приключи, първата партида „Ейбрамс“ ще бъде изпратена в Украйна следващия месец.

САЩ изпращат по-стари модели M1A1 вместо по-модерната версия A2, за чието прехвърляне до Украйна би била нужна една година. Представител на министерството на отбраната и друг източник, запознат със становището на Киев, казаха, че танковете могат да пристигнат в Украйна дори още през август, но този график може да е прекалено оптимистичен.

Тези танкове не са нови; освен това по-старите машини ще пристигнат в Украйна без най-чувствителната им технология, включително в някои случаи секретна броня с обеднен уран. Първоначалната партида ще включва шест до осем танка. САЩ планират да изпратят общо 31 танка, колкото е съставът на украински батальон.

Преди украинските сили да започнат да използват танковете, те трябва да приключат приблизително 10-седмичен курс с 31 тренировъчни танка в армейската база „Графенвьор“ в Германия.

САЩ работят с европейските си съюзници, за да създадат обекти за поддръжка, където да се извършват тежки ремонти, особено за повредени в бой танкове „Ейбрамс“ и други тежки бронирани машини, дарени на Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html