понеделник, 29 април 2024 г.

Почти 12 000 ракети са пуснати срещу градоносни облаци след 14 април

В страната има 263 площадки за пускане на ракети срещу градоносни облаци.
Снимка: ИАБГ

Почти 12 000 ракети са пуснати срещу градоносни облаци след 14 април. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) инж. Валери Ценов пред журналисти в командния пункт в село Голям чардак, Пловдивско, цитиран от БТА.

Над 230 активни въздействия по градови клетки са проведени от началото на активния сезон за градозащита с ракетен способ, който беше открит на 14 април, до момента. За този период са обработени общо 10 037 градови клетки, като са изстреляни 11 857 ракети, добави инж. Ценов. За същия период миналата година са проведени 196 активни въздействия върху 791 градови клетки и са изстреляни 10 189 ракети.

До миналата седмица тенденцията спрямо миналата година беше с 600 ракети по-малко, но въздействията, които бяха проведени от 21 юли до вчера преобърнаха резултата, добави Ценов. Към момента са изстреляни 2225 ракети повече спрямо предходната година. По думите му, агенцията разполага с достатъчно ракети, за да продължи работа. Сигурното е, че имаме договор с фирмата доставчик и при поръчка, ракетите могат да бъдат доставени до дни. В страната има 263 площадки и към момента всяка от тях разполага средно с 28 ракети, добави той.

Агенцията има 11 регионални дирекции във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, в Пловдив две дирекции, Стара Загора, Хасково, Сливен и Тъжа. Това са местата, където се взимат решения как да бъде въздействано върху градоопасния процес. Само за вчера в Хасково, Стара Загора и Сливен бяха проведени четири въздействия и бяха изстреляни почти 300 ракети, добави още директорът на агенцията.

Пред природата всички сме безсилни. Ние се опитваме да намалим влиянието от градушката, добави инж. Ценов. По думите му работата на агенцията се изразява в това при вече образуваната облачна клетка с град, да се намали нарастването ѝ, така че, когато градът падне на земята, да бъде или с малки размери, или да бъде стопен. Нашата цел е защита на селскостопанските насаждения, а не на къщите на хората, добави инж. Ценов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html