неделя, 28 април 2024 г.

Очаква се нова Национална програма за насърчаване на спорта в училище

Снимка: Фейсбук страница на Министерство на образованието и науката.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се срещна с министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев и коментираха разработване на нова Национална програма за насърчаване на спорта и спортните дейности в училище. Предстои двете институции съвместно да разпишат дейностите, които ще се финансират, като целта е програмата да започне да действа от 2024 г., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

До момента спортните дейности са обединени в обща програма, заедно с изкуствата, а индивидуалните спортове на практика са изключени от нея. „Вие имате експертите, а ние опита в разработването на подобни национални програми и ако обединим усилия вярвам, че ще достигнем до много повече деца“, подчерта проф. Цоков. Той изрази готовност и МОН да подкрепи инициативите на Министерството на младежта и спорта (ММС) за масови активности сред младите хора и здравословен начин на живот. „Много важно е и нашето партньорство при изпълнението на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, насочени към изграждането на областни, общински и национални младежки центрове“, каза още той.

Министър Димитър Илиев представи инициативата „Спорт в училище, след училище“. „Стотици родители искат децата им да спортуват и са принудени да ги водят в различни спортни бази след училище. Нека заедно да помислим как повече спортни клубове да отидат при децата в училище и така да улесним достъпа до спорт“, каза той. Според него не само материалната база е проблем, но и недобрата връзка на места между училищната мрежа и спортните клубове. Двамата министри обсъдиха и провеждането на часовете по физическо възпитание в училище и мерки как да бъдат по-добре организирани те.

За решаването на тези и други проблеми се създава междуведомствена работна група между двете институции, бе договорено на срещата. Основната цел ще бъде подобряване на връзките между образованието и спорта, за да могат децата да получат много повече възможности за спорт от най-ранна възраст.

В срещата участваха и заместник-министрите на образованието и науката – Емилия Лазарова и Наталия Митева.

На 25 март 2022 г. от МОН съобщиха, че общо 242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през годината в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми. Министерството на образованието и науката публикува проектите им за обществено обсъждане тогава. Две от програмите са нови, други са обогатени с още модули, а някои от миналогодишните със сходни дейности са обединени. Новата национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ ще инвестира 90 млн. лв. в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства. Освен учители, в заниманията с децата могат да се включат професионалисти от танцовото, музикалното и театралното изкуство, както и треньори по различни видове спорт. Очакваше се до 70 000 ученици да участват в до 6000 групи и отбори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html