неделя, 28 април 2024 г.

Жълт код за силен вятър, температурите с десетина градуса надолу

Снимка: НИМХ

Жълт код за вятър издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за цялата страна. В 9 източни области кодът е и за гръмотевични бури. Максималните температури ще са с десетина градуса по-ниски.

Според прогнозата на НИМХ днес над западната половина от страната ще е предимно слънчево. Над Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина силен северозападен вятър. С него ще нахлува хладен въздух, дневните температури ще се понижат чувствително и максималните ще са между 24° и 29°, в София – около 23°.

Над планините облачността ще е променлива. Главно над Източна Стара планина и Странджа ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурите чувствително ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 15°, но 2000 метра – около 8°.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 25° до 28°. Температурата на морската вода е от 13°-14° на Шабла до 26° в Бургас. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html