петък, 3 май 2024 г.

Съветът НАТО – Украйна заседава за зърнения износ през Черно море

В последните дни руснаците извършват много терористични атаки по пристанищата на Украйна.
Снимка: БГНЕС

По искане на Киев генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, за да бъде обсъдена настоящата ситуация със сигурността в Черно море, съобщи БНР.

Съветът НАТО – крайна заседава днес по повод последните събития, свързани с транспортирането на украинско зърно през Черно море. Според британското разузнаване руският Черноморски флот се подготвя за блокада на украинските пристанища, след като Москва спря изпълнението на международното споразумение за доставка на зърно. Руската корвета „Сергей Котов“ вече патрулира маршрута между Босфора и украинския пристанищен град Одеса. Укринформ също потвърди, че Черноморският флот на Русия е променил позициите си след оттеглянето на Москва от зърнената сделка.

Киев от своя обяви, че подсилва офанзивата си с дронове. Украйна изпраща на фронта 1700 поразяващи и разузнавателни дрона, съобщи вицепремиерът и министър на цифровата трансформация Михаил Федоров. По-рано президентът Володомир Зеленски обяви началото на операция „Армия от дронове“. Събирането на средства по проекта започна през юли миналата година.

„Вече не е проект, а реална армия от дронове. Имаше представяне на различни видове такива машини, които се използват за отбрана, а също среща с производители, проектатнти и донори. Има резултати и това може да се види в новините“, посочи Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html