понеделник, 29 април 2024 г.

Силно търсене на квартири качва непрекъснато наемите в Германия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Непрекъснато засилващото се търсене на жилища в Германия и бавното строителство на нови сгради качва цените на наемите, сочи ново проучване, цитирано от ДПА и БТА.

През първата половина на годината цените на наемите в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Дюселдорф, Щутгарт и Лайпциг са се качили средно с 6,7 на сто, според доклад на водещата компания в сектора на недвижимите имоти „Джоунс Ланг Ласал“ (Jones Lang LaSalle – JLL). За същия период на миналата година наемите са нараснали с 3,7 на сто.

Поскъпването е особено отчетливо в Берлин и Лайпциг. Там наемите растат са над 10 на сто. през 2022 г. в Берлин са отчетени 86 000 новодошли, а са завършени едва 17 000 нови апартамента, посочват от JLL. В другите големи градове наемите растат по-умерено, а в Щутгарт дори леко спадат.

„Има огромен недостиг на жилища в големите градове, който само ще се задълбочава поради спада на жилищното строителство“, казва експертът на компанията Роман Хайдрих. „Не очакваме скорошен край на вдигането на цените на наемите“.

Проучването показва и разликите в наемите между осемте големи града в Германия и останалата й част. Цената на квадрат в тях излиза средно 15 евро, което е с 50 на сто повече от тази в по-малките градове (10 евро) и със 79 на сто над тази в селските райони (8,60 евро).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html